Kerana Cinta

Oleh Jalaludin Rumi

Kerana cinta duri menjadi mawar

kerana cinta cuka menjelma anggur segar

Kerana cinta keuntungan menjadi mahkota penawar

Kerana cinta kemalangan menjelma keberuntungan

Kerana cinta rumah penjara tampak bagaikan kedai mawar

Kerana cinta tompokan debu kelihatan seperti taman

Kerana cinta api yang berkobar-kobar

jadi cahaya yang menyenangkan

Kerana cinta syaitan berubah menjadi bidadari

Kerana cinta batu yang keras

menjadi lembut bagaikan mentega

Kerana cinta duka menjadi riang gembira

Kerana cinta hantu berubah menjadi malaikat

Kerana cinta singa tak menakutkan seperti tikus

Kerana cinta sakit jadi sihat

Kerana cinta amarah berubah

menjadi keramah-ramahan

Advertisements

Ngaji Aja

Nasihat super simple dari junior UST yang lagi ngurusin badan dan baru mencapai timbangan 70an alias 79 kg, Taning, “Ketika berasa life crisis, ngaji aja. Tilawah gitu.” Nasihat Taning selepas balik ngerjain PR bareng di cafe. Emang semuanya bersumber dari Yang Punya. Solusi pun dari Yang Punya.

On my plate

Buanyak banget dah yang harus dipikirin dan diberesin. Dasar tipikal orang yang suka mikir, kondisi kayak gini bikin kepala penuh. Homework, final test, project, and research. Kata senior, yang namanya PhD itu ya melatih mengatur waktu atas seabrek kegiatan. Bener juga! Belum lagi urusan pribadi dan keluarga. Uwalaahh.. Ini buanyak banget dah. Dijalanin aja biar ga kerasa dah. Kalau dipikirin pasti ga habis-habis. Kasih senyum dulu biar semangat! 🙂