5 Ways to Focus Your Mind and Maximize Productivity

Ommo, ommo, ommo.. This is even more than I expected. A few minutes distractions can destroy productivity in the whole day. Since I am a person who easily gets distracted, I hope this article will help me in the near future. Credit to Inc.com. (source: http://www.inc.com/marla-tabaka/5-ways-to-focus-your-mind-and-maximize-productivity.html)
=============================================================

It only takes a few distractions to eat up half of your workday. Here are 5 ways to focus.

You may believe that you’re productively multitasking as you bounce between your smartphone, tablet, and laptop. The fact is that you’re just being distracted. The wordsproductive and multitasking should not be allowed in the same sentence. Single-minded focus is key to productivity.

Distractions like texts from employees or “urgent” emails from clients are time-consuming all on their own. But did you know that it takes up to 28 minutes for your brain to refocus after being interrupted? Wow! A two-minute interruption can lead to a full half-hour gone down the drain. Eight little distractions and half your day is shot. These 5 steps can send your productivity levels through the roof, and none of them involvemultitasking–or email.

1. Set expectations for yourself.
It’s easy to drift off into social media, get stuck cleaning out your inbox, and even be drawn to mindless computer games. This is most common when you are unclear or uncertain about your next steps.

Update your task list on a regular basis and assign each item a few very specific, actionable steps leading to completion. With this powerful weapon in hand you will not have to make any decisions about your next steps. This alone will boost your productivity exponentially.

2. Set expectations for others.
If you create a culture that says your door is literally always open, you are asking for trouble. We teach others how to treat us. If your employees, clients, family members, and friends get a favorable response from you each time they interrupt, they will continue to steal your time and attention. You and your business deserve better.

Create specific times for your open door policy and stick to it. Go ahead, have those difficult discussions with the people in your life–being self-employed doesn’t mean you have leisure time on your hands seven days a week.

3. Be aware.
Multitasking is nothing more than a procrastination technique. When you are uncertain about your direction or unhappy about having to take on your next task, an interruption feels like a relief. You may tell yourself that a client needs an answer right away or that you’ll disappoint an employee if you’re not available immediately, but you know it’s not true. If you are constantly jumping from one thing to the next without completion you are avoiding something. Ask yourself why. Once you have your answers you can take meaningful action to do and complete more.

4. Turn off notifications.
If you’re working on your computer, close any windows you don’t need. Then turn off social media notifications, and shut down email, for goodness sake. There are very few things that can’t wait an hour or two. It feels good to be needed, but it feels better to be successful.

5. Use a timer.
Your brain can focus intently on a task for up to two hours at a time. Imagine what you could achieve in two uninterrupted hours! Many of my clients say that once they apply these productivity rules they accomplish more in a single morning than they previously did in an entire week. Set an old-fashioned timer for one hour and get to work. Then, set it for five minutes and take a break; stretch your legs, change your environment. Take the timer with you so you don’t wander off or get stuck in an unnecessary conversation. The timer rules! Now, give yourself one more uninterrupted hour and feel the magic!

Advertisements

Know When to Stop is Important

A friend of mine has ever told me “You have to know when you have stop. It doesn’t mean you are bad, you are weak, or you are a loser, but it means you know your limit”. Kurang lebih kata-kata teman gw begitu pas lagi kuliah dan riset bareng dua tahunan yang lalu, saat masih sama-sama di lab, saat sama-sama bersusah payah untuk lulus dan tergopoh-gopoh untuk melawan rasa malas. Dan gw masih ingat kata-kata itu, crystal clear dalam memory gw.

Kepala gw pusing, kayaknya asam lambung meningkat dah. Obat maag udah juga gw makan tadi siang. Gejala maag ini sudah kerasa sejak malam tadi, ketika gw skip dinner (makan nasi) dan memutuskan makan buah plus teh tarik sachet. Kayaknya teh tarik sachet dah yang bikin perut bergejolak tapi gw tetap menahan diri untuk makan. Alasannya simple: gw ga begitu lapar dan coba mengurangi asupan kalori dalam tubuh. Semalam gejalanya agak berkurang setelah makan obat maag cair namun siang ini kembali kambuh.

Alkisah pagi tadi gw memutuskan untuk sarapan buah dan nasi. Gw curiga nasi ini lah yang bikin maag kambuh. Bukan karena nasinya tapi karena terlalu banyak yang masuk ke perut pagi-pagi. Padahal porsinya udah gw bikin setengah dari porsi wajar gw makan. Tapi tetap aja berefek significant. Hasilnya BAB jadi terlambat. Hal ini diperparah denga kebiasaan gw minum americano plus sedikit cream pas pagi-pagi. Perut berasa ga enak. Setelah lunch baru gw berhasil ke belakang mengeluarkan sampah-sampah perut. Efeknya? Maag gw kumat. Komplit. Buru-buru makan obat maag lagi namun sampai sekarang efeknya masih ada. Kepala gw agak tegang.

Sore-sore gini secangkir kopi hangat begitu menggoda. Gw hampir menyeduh a cup of coffee tapi gw ingat limit. Limit yang gw bilang tadi, bukan berarti menyerah tapi tau batas ketahanan perut sendiri. Dengan terpaksa gw tahan diri untuk ga minum kopi. Ini hanya sebagian kecil dari know when to stop. To be honest, I have another story about knowing when to stop. Soon. Very soon, gw akan ceritakan.

Settlement (2)

Kelanjutan dari postingan tentang settlement (1) lalu nih, gw mengalami pencerahan yang luar biasa dari blognya Assad #NFQ tentang konsep rezeki. Langsung gw paste disini ya! Based on below concept, gw makin percaya dengan janji-Nya. I can go through these difficulties nicely and sweetly.

Ada Tiga Tipe Rezeki:

1. Rezeki yang dijamin
Allah SWT telah menjamin rezeki bagi setiap makhluk ciptaan-Nya. Seluruh makhluk hidupnya, dari manusia hingga binatang terkecil yang tidak bisa dilihat dengan mata telanjang, semua sudah ada bagian rezekinya..

Dan tidak ada satu pun makhluk bergerak (bernyawa) di bumi melainkan semuanya dijamin oleh Allah rezekinya. Dia Maha Mengetahui tempat kediamannya (dunia) dan tempat penyimpanannya (akhirat). Semua (tertulis) dalam Kitab yang nyata (Lauhul Mahfudz).” (QS. Huud [11] : 6).

Jadi disini ibaratnya, masing-masing kita ini sudah punya rezeki yang dijatah oleh Allah SWT. Jadi, kita tidak perlu risau dan khawatir takut ga kebagian rezeki. Kalau kata Imam Ibnu Athaillah dalam kitabnya al-Hikam, “Jangan merisaukan apa yang sudah dijanjikan Allah kepada kita. Tetapi, risaukanlah jika kita lalai menjalankan kewajiban-kewajiban yang dibebankan kepada kita.”.

2. Rezeki yang digantungkan
Ini adalah jenis rezeki yang kedua. Yaitu, rezeki yang digantungkan. Seperti yang sudah dibahas di atas bahwa Allah SWT telah menjamin rezeki bagi seluruh makhluk ciptaan-Nya. Tapi, manusia juga wajib untuk MENJEMPUT jatah rezekinya tersebut. Contoh mudahnya adalah, Allah SWT memberikan rezeki kepada singa setiap harinya. Namun Dia tidak serta merta melemparkan daging rusa ke kandang singa. Singa itu sendiri lah yang harus berusaha keluar kandang dan mencari mangsa untuk mengisi perutnya..

Kalau singa aja gitu, gimana kita manusia? Kita diberikan seperangkat potensi yang sangat dahsyat untuk mencari rezeki. Kita punya otak untuk berpikir, kaki untuk berjalan dan tangan untuk berusaha. Semakin keras kita berusaha mendapatkan jatah rezeki kita, semakin maksimal kita akan berhasil mendapatkan semuanya. Tapi kalau kata Ust. Yusuf Mansur, kerja keras saja tidak cukup, harus ditambah dengan cerdas dan ikhlas. Kerja keras adalah tugas fisik kita, kerja cerdas adalah tugas akal kita, dan kerja ikhlas adalah tugas hati kita..

3. Rezeki yang dijanjikan
Nah kalau rezeki model ini ada hubungannya dengan sedekah (my fave topic!). Semakin banyak kita bersedekah maka akan semakin banyak rezeki yang mengalir ke kita, minimal 10 kali lipat. Al-Quran menegaskan, “Barangsiapa berbuat kebaikan mendapat sepuluh kali lipat amalnya..” (QS. Al-An’am [6]: 160).

Bahkan di surat lain, Al-Baqarah, Allah berjanji akan membalas sebanyak 700 kali lipat! Canggih! Coba disimak baik-baik: “Perumpamaan orang yang menginfakkan hartanya di jalan Allah seperti sebutir biji yang menumbuhkan tujuh tangkai, pada setiap tangkai ada seratus biji. Allah melipatgandakan (ganjaran) bagi siapa yang Dia kehendaki, dan Allah Maha Luas (karunia-Nya) lagi Maha Mengetahui.” (QS. Al-Baqarah [2] : 261)

When your life is like a sh*t!

I am not cursing really. Gw cuman pake kata-kata extreme dalam menuliskan judul. How if your life is like a sh*t now? What will you do? Gw lagi mengalami masa-masa sulit, berasa dapat masalah dari berbagai arah mata angin. Ups and downs jelas terjadi dalam hidup, kalau misalnya downs terus maka kita lah yang berusaha membuatnya up. Ups ga akan datang dengan sendirinya kayak bus di halte. Oits, bus pun kalau kitanya ga melambaikan tangan tanda suruh berhenti, busnya ga akan berhenti untuk kita. Apalagi ups dalam hidup. Karena hidup gw kebanyakan downs nya sekarang, so gw mau share gimana cara gw meng-up-kan hidup gw (minimal mengurangi rasa stress).

1. Close or sign out or avoid social media
I do not like share my sh*t on facebook or twitter. It doesn’t help me at all. Masalah-masalah gw ga akan selesai. Gw prepare ngajak chatting orang yang tepat untuk berbagi kesulitan walaupun dengan bercerita artinya gw siap untuk ditelanjangi dengan segala bentuk rupanya. Tapi akhir-akhir inipun chatting sudah ga menarik. I prefer untuk memikirkan masalah gw sendiri dan mencari hiburan sendiri. Youtube dan streaming movies sometimes help me tapi sekarang mereka juga nampak membosankan. Later ya, gw akan kembali menyukai mereka. Tujuan gw avoid social media adalah untuk mengurangi negative thingy. Surely sekarang di social media isinya banyak yang negatif. Ini pikiran udah mumet, ditambah hal-hal negatif, apa ga jadi tambah mumet. Ya kan?

2. Olahraga
Udah hampir semingguan ini gw menyempatkan diri olahraga. Gw yakin olahraga jadi pengalih perhatian dan membantu kebugaran. Selain karena gw berhemat, gw juga pengen diet untuk lebih sehat.

3. Masak
Setiap akhir pekan, gw menyempatkan untuk masak lebih special dari biasanya. Pas weekdays mungkin gw cuman masak yang simple aja. Tapi pas weekend gw akan coba masak yang lebih kompleks sedikit. Ga usah bayangin yang terlalu kompleks, bikin soto ayam atau opor aja itu udah termasuk kompleks. 😆

4. Melihat alam
Setiap akhir pekan gw usahakan untuk melihat pasar. Ga belanja sih, paling beli sedikit sayur atau tahu, sisanya cuman liat-liat aja. Window-shopping. Untuk alam, syukurnya di sekita kosan ada aliran sungai, jadi gw bisa jalan-jalan di pinggiran sungai sambil mikir solusi hidup. Jadi ga perlu juga untuk buang-buang uang untuk jalan jauh. Kalau mau agak jauhan dikit, ada gunung di Daejeon sini. Tinggal naik bus sekali, nyampe deh ke lokasi wisata.

5. Bercerita pada orang yang tepat
Well, kadang gw suka cerita ke beberapa orang yang untuk minta bantuan kalau sudah kepepet. Syukurnya gw punya teman-teman yang mau mendengarkan. Gw tau mungkin ga ada solusi, tapi menceritakan masalah tanpa topeng itu enak. Plong.

6. Membaca hal-hal insparatif
Tiap pagi gw selalu baca artikel-artikel bisnis atau all about people to keep and boost my positive feeling. It helps me a lot. Swear.

7. Lebih banyak bersyukur, bersabar, dan berdo’a
Ini point yang paling penting. Dengan bersyukur kita masih bisa hidup akan menambah kelegaan hati. Dengan bersabar bahwa all difficulties akan bisa berlalu. Dengan berdo’a memohon pertolongan.

Those things yang bisa gw pikirin sekarang. Kalau ada yang lain ntar gw tambahin deh 🙂 Semoga masalah-masalah gw segara ada solusinya ya. Aamiin ^^

13 Ways to Teach Yourself to Be More Confident

This article awes me in some ways. Enjoy it!
=============================================================
Are you as confident as you’d like to be? Few people would answer “yes” to that question. But, according to Becky Blalock, author and former Fortune 500 executive, anyone can learn to be more confident. And it’s a skill we can teach ourselves.

Begin by forgetting the notion that confidence, leadership, and public speaking are abilities people are born with. In fact, research shows that being shy and cautious is the natural human state. “That’s how people in early times lived to pass on their genes, so it’s in our gene pool,” she says. “You had to be cautious to survive. But the things they needed to worry about then are not the things we need to worry about today.”

How do you teach yourself to be more confident? Here’s Blalock’s advice:

1. Put your thoughts in their place.
The average human has 65,000 thoughts every day, Blalock says, and 85 to 90 percent of them are negative–things to worry about or fear. “They’re warnings to yourself,” Blalock says, and left over from our cave-dwelling past. It makes sense–if we stick our hand in a flame our brain wants to make sure we don’t ever do that again. But this survival mechanism works against us because it causes us to focus on fears rather than hopes or dreams.

The point is to be aware that your brain works this way, and keep that negativity in proportion. “What you have to realize is your thoughts are just thoughts,” Blalock says. They don’t necessarily represent objective reality.

2. Begin at the end.
“There are so many people that I’ve asked, ‘What do you want to do? What do you want to be?’ and they would say, ‘I don’t know,'” Blalock says. “Knowing what you want is the key. Everything else you do should be leading you where you want to go.”

3. Start with gratitude.
Begin the day by thinking about some of the things you have to be grateful for, Blalock advises. “Most of the 7 billion people in the world won’t have the opportunities you do,” she says. “If you start out with that perspective, you’ll be in the right frame of mind for the rest of the day.”

4. Take a daily step outside your comfort zone.
There’s a funny thing about comfort zones. If we step outside them on a regular basis, they expand. If we stay within them, they shrink. Avoid getting trapped inside a shrinking comfort zone by pushing yourself to do things that are outside it.

We’ve all had experiences where we’ve done something that terrified us, and then discovered it wasn’t so bad. In Blalock’s case, she was visiting a military base and had gotten to the top of the parachute-training tower for a practice jump. “They had me all hooked up, and I said, ‘I’m sorry, I can’t do this, I have a small child at home,'” she recalls. “The guy took his foot and pushed me off the tower. When I got out there I realized it wasn’t that bad.”

We won’t always have someone standing by to kick us out of our comfort zones, so we have to do it for ourselves. “Just act!” Blalock says.

5. Remember: Dogs don’t chase parked cars.
If you’re running into opposition, questions, and doubts, there’s probably a good reason–you’re going somewhere. That doesn’t mean you should ignore warning signs, but it does mean you should put those negatives in perspective. If you don’t make changes, and challenge the status quo, no one will ever object to anything you do.

6. Get ready to bounce back.
“It’s not failure that destroys our confidence, it’s not getting back up,” Blalock says. “Once we get back up, we’ve learned what doesn’t work and we can give it another try.” Blalock points out that the baseball players with the biggest home run records also have the biggest strikeout records. Taking more swings gets you where you want to go.

7. Find a mentor.
Whatever you’ve set out to do, there are likely others who’ve done it first and can offer you useful advice or at least serve as role models. Find those people and learn as much from them as you can.

8. Choose your companions wisely.
“Your outlook–negative or positive–will be the average of the five people you spend the most time with,” Blalock says. “So be careful who you hang out with. Make sure you’re hanging out with people who encourage you and lift you up.”

When she quit her C-suite job to write books, she adds, some people were aghast and predicted that no one would read them while others were quite encouraging. It didn’t take her long to figure out that the encouraging friends were the ones she should gravitate toward.

9. Do your homework.
In almost any situation, preparation can help boost your confidence. Have to give a speech? Practice it several times, record yourself, and listen. Meeting people for the first time? Check them and their organizations out on the Web, and check their social media profiles as well. “If you’re prepared you will be more confident,” Blalock says. “The Internet makes it so easy.”

10. Get plenty of rest and exercise.
There’s ample evidence by now that getting enough sleep, exercise, and good nutrition profoundly affects both your mood and your effectiveness. “Just moderate exercise three times a week for 20 minutes does so much for the hippocampus and is more effective than anything else for warding off Alzheimer’s and depression,” Blalock says. “Yet it always falls of the list when we’re prioritizing. While there are many things we can delegate, exercise isn’t one of them. If there were a way to do that, I would have figured it out by now.”

11. Breathe!
“This one is so simple,” Blalock says. “If you breathe heavily, it saturates your brain with oxygen and makes you more awake and aware. It’s very important in a tense situation because it will make you realize that you control your body, and not your unconscious mind. If you’re not practicing breathing, you should be.”

12. Be willing to fake it.
No, you shouldn’t pretend to have qualifications or experience that you don’t. But if you have most of the skills you need and can likely figure out the rest, don’t hang back. One company did a study to discover why fewer of its female employees were getting promotions than men. It turned out not to be so much a matter of bias as of confidence: If a man had about half the qualifications for a posted job he’d be likely to apply for it, while a woman would be likelier to wait till she had most or all of them. Don’t hold yourself back by assuming you need to have vast experience for a job or a piece of business before you go after it.

13. Don’t forget to ask for help.
“Don’t assume people know what you want,” Blalock says. “You have to figure out what that is, and then educate them.”

Once people know what you want, and that you want their help, you may be surprised at how forthcoming they are. “People are really flattered when you ask for advice and support,” she says. “If someone says no you can always ask someone else. But in my experience, they rarely say no.”

Read more: http://www.inc.com/minda-zetlin/13-easy-ways-to-boost-your-confidence.html#ixzz32JuC34vz

6 Questions You Should Ask Yourself Every Day

I am back with the routine. Well, as I promised, I’d like to share an article what I read to boost my mood. And this is it, 6 Questions You Should Ask Yourself Every Day. Sometimes (not really often) I try myself to do this every day to keep my target clear although I also go crazy for a moment and forget what I should do.I
============================================================
Let’s face it. Business is busy.

It’s easy to get wrapped up in the day-to-day and just do everything as if on autopilot, without much thought for the bigger issues at stake. I have personally been in hyperbusy mode the past few weeks. In addition to this thrice-weekly column and producing a weekly radio show, I have been driving a major initiative for a new client and readying for teaching three interactive sessions at GrowCo.

There have been lots of 18-hour days. The hard work is lots of fun and very productive, but it can often feel a bit crazy as well. I keep my priorities straight in times like this with 6 simple questions that keep everything on track, including my sanity.

Throughout each packed day, I reference this list of questions and recenter to make sure I am working at my best and accomplishing in a highly productive manner. Asking yourself these questions in busy times will help you stay focused, humble, and on target.

1. Why am I here?

This isn’t a big, abstract existential question. I mean it in an immediate, practical sense. What brought me to the place(s) I am today? Motivation is key when times are hectic. I want to remind myself why I am excited to do this work and stretch myself. There are many motivating factors at play. Money, people, accomplishment, and fun all motivate me to work hard and do great work. Keeping these motivators at the forefront of my brain makes me smile and provides satisfaction with each completion. Understanding clearly how the choices I make in the heat of the moment lead to my preferred destiny helps me drive through the most challenging of times with purpose and resolve.

2. What more should I do? 

It seems odd to ask what more you can do when things are already hectic and jammed. But this question helps me identify what I might be missing in my current plan. There may be additional places where my skills and abilities will make the most difference to a project’s getting done successfully. Perhaps there are issues I have been ignoring in which my attention is needed and for which I can make a positive impact. It is actually more important to ask this question on the days that I feel overworked, because it will help me analyze where I should possibly change the force of my efforts.

3. What can I let go?

When things are moving fast, priorities can change in a day or even an instant. It’s important to reassess and make sure the tasks on my plate are the right ones for me. Some tasks that were high priority may be less important now after new data. Or others on the team may more efficiently accomplish them. Any time I can remove tasks from my list, I free up time and energy for more productive use. I can take that energy and put it toward something worthwhile. This is also a good question for clearing my head emotionally. I use this question to isolate any stress or frustration I am feeling during the day. Letting go of unproductive thoughts and feelings clears the way for a better flow of mental energy.

4. How can I be more efficient?

Necessity is the mother of invention, and I often create my best management and productivity routines when I am crazy busy. During the brief lulls of the day, I will often step back and try to find shorter, more efficient ways to complete my to-do list. Much of my creative energy is used on this question. I have no sacred cows when it comes to process. If I can find a better and faster way to accomplish something, or someone else can show me one, I will quickly change over. I love to get things accomplished, and each new efficiency creates a mental high and a smile.

5. Whom should I thank?

I am constantly aware and appreciative of the dedicated and talented people around me who do great work and contribute to our overall success. But when things are going fast, I sometimes forget to tell them how much I am grateful for their contribution. It doesn’t matter if they are people directly on my team or outsiders who stepped up to contribute. I must prioritize making them feel appreciated for their efforts. They deserve the thanks and acknowledgment more than I deserved the support.

6. How should I start tomorrow?

I generally don’t wait until the end of the day to ask this question. It’s true that every day brings its own unique challenges, and too much forward thinking can distract from the current day’s needs. But a little forward planning can ease your mind and allow you to set up structures that may make tomorrow even more productive. Waiting until 8 p.m. might prohibit having everything ready to go on a new initiative or getting others involved first thing. That being said, I will ask this again at the end of the day as I make my to-do list for tomorrow, so I can free my brain for a great night’s sleep.

You don’t have to be crazy busy to get value from these daily questions. On the slowest of days, they will help you center your mind so you can be confident, mentally free, and fully appreciative of the things you, as well as the people around you, do.

Source:http://www.inc.com/kevin-daum/6-questions-you-should-ask-yourself-every-day.html#ixzz32JobicsO

Settlement (1)

I just read two articles this morning dari inc.com, yang 1 judulnya “30 Things You Need To Know To Be Successful In Life” dan yang lainnya “Build Your Network by Asking 3 Simple Questions”. Hasil dari bacaan tersebut malah berakhir dengan “I am young. Masih banyak yang bisa gw kerjakan”. Why? But why? Kenapa kesimpulannya ga begitu matching.

I have an older sister. She already got married and has a daughter and a son. As I remember, maybe her marriage was held when she was 20. Yes, she was so young. Percaya ga percaya ya. Dia emang beda kayaknya dari gw, umur hampir 26 masih single and happy. Ok. Focusnya ga masalah dia udah married atau belum. Sekarang dia dan suaminya lagi kredit rumah. Suaminya kerja sebagai karyawan di perusahaan tambang. Belum permanent kayaknya tapi mereka sudah siap untuk memandang masa depan.

Kapan sih waktu yang tepat untuk settling all the things? Misal beli rumah dan mobil? Belum lagi nikah dan having kids? Terus pendidikannya gimana ntar? Let’s say umur 26 ini gw berasa sudah cukup tua untuk bermain-main. Tapi apa iya sekarang waktu yang tepat untuk settling? Pemikiran pensiun dini pun sudah menghantui dari sekarang. Umur 40 pengen pensiun. Apa iya bisa? Nah lho, nah lho. Jadi gimana dong?

Gw pernah terlibat perbincangan hangat dengan seorang sahabat mengingat-ngingat kehidupan gw dan dia yang ga jauh berbeda: kuliah di luar negeri dan single. Dari 12 orang teman dekat di kosan dulu, 8 sudah nikah dan 4 belum nikah. 5 orang ngambil S2 dan 7 orang lain S1/D3. 3 orang kerja di perusahaan IT, 1 Huawei, 1 Telkomsel, 1 Telkom, 1 dosen, 1 pegawai di kampus sambil bisnis, 1 orang kerja di LN, 2 orang akan lulus S2, 1 orang wirausaha. Setidaknya ada 7 orang yang sudah mulai mengkredit rumah dan ada yang sudah punya mobil. Jadi lingkaran terdekat gw sudah menyiapkan ini itu untuk kemapanan mereka. Apakah itu yang disebut mapan? Punya rumah dan punya mobil? Bisa jadi. Dari 11 orang yang gw kenal, rata-rata dari keluarga yang cukup mampu. Seenggaknya mereka ga ada tanggungan lain selain istri atau mereka masing-masing. Orang tua ga jadi tanggungan mereka.

Ini bukan masalah membanding-bandingkan atau rumput tetangga selalu lebih hijau, bukan. Gw cuman lagi berpikir mapan yang bagaimana yang ada dipikiran gw dan bagaimana gw mewujudkannya. Apa yang sudah gw punya? Jobs, rumah, mobil, tabungan, investasi, istri. Ternyata gw punya 1 dari 6, jobs, walau belum bisa dibilang settled mengingat gw kerja di perusahaan kecil mirip-mirip startup. Gw menganggap kalau gw sekarang far away dari yang namanya settled.

Lalu langkah apa yang mau gw tempuh biar bisa settled???