Yeosu – Gumi – Andong – Gumi(2)

Ini kelanjutan dari cerita part. 1 ^^

Jadi cerita diawal gw dan teman-teman harus kumpul jam 4PM di tempat ngambil foto awal itu. Karena emang awalnya kami mau extend 1 hari (kami: Gw, Fadil, Eddy, Hamka. Wicak), maka pas jam 3.3o PM kami memutuskan untuk ngantri di gedung-gedung besar LG, Samsung, dan Hyundai. Udah lama-lama gw ngantri dan berhasil masuk, Eddy called us and said “Mr. X didn’t permit us to extend this trip. If you want, you have to come here next time by yourself.” Da*n! Nyebelin banget tuh Mr. X. Gw dan 3 orang temen gw lari -lari kayak orang bego (ini jauh cuy dan panas), gw males dimarahin sama Mr. X ini. Pertama gw malu karena ada banyak foreigners lain di dalam bus. Nyampe di bus kami langsung minta maaf dan si Mr. X agaknya malas marah-marah (buat apa juga kan ya? cuman bikin eneg kalo marah-marah). Akhirnya kami pun masuk bus dan berangkat pulang. Perjalan Yeosu ini berakhir dengan tidak menyenangkan dan tidak memuaskan. huft. Semua rencana gw batal.

Nyampe kampus sekitar jam 9PM. Akhirnya gw dan beberapa temen lain memutuskan untuk pulang ke APT dan merancang trip besok. Gw, Eddy, Agi memutuskan untuk jalan ke Andong sedangkan Fadil, Hamka, dan Wicak memutuskan untuk ke Seoul. Oh iya, FYI, gw dan 7 orang temen gw satu APT yaitu: Fadil, Tyo, Wicak, Hamka, Eddy, Agi, dan Mas Fav. Tyo dan Mas Fav ternyata end up ke Seoul juga untuk hadir One Indonesian Day. Besoknya hari sabtu (gw lupa tanggal berapa), gw, Agi, dan Eddy berangkat ke terminal bus. Yup, we were late dan mesti nunggu next bus. Perjalanan awal ini gw habiskan dengan tidur. Kalo gw ga salah inget, ini perjalan memakan waktu lebih dari 2 jam karena ga lewat tol. Nyampe Andong kami langsung menuju  Hahoe Village, The World Heritage Historic Village of Korea Hahoe. Ini nih masuk daftar di UNESCO gitu deh. Usut punya uyut, Hahoe Village ini adalah lokasi shootingnya Time Sip Dr. Jin. Dari terminal Andong, gw naik bus 1 kali menuju Hahoe Village (nanti di bawah gw kasih rincian biayanya ya ^^). Nyampe Hahoe kami menuju tourist information untuk getting the map of Hahoe & Andong city. Inilah salah satu keunggulan Korea, you can get the city map easily anywhere. Tinggal jalan aja ke tourist location, ntar disana banyak map Korea. Bayar masuknya ga mahal juga kok. Padahal dari gossip yang ada, gw pikir masuknya 7000 kali ya. Nyesek kalo 7000. Dari gerbang utama, kami mesti naik bus lagi dan bayar 500won (Swear, jalan kaki juga bisa padahal, berasa ketipu gw, hahaha). Habis dari bus maka kami langsung sampai di lokasi Hahoe Village. Banyak banget rumah-rumah tradisional korea disini. mau gw ceritain tentang Hahoe Village kah?  (gw ambil dari http://www.hahoe.or.kr)

Hahoe is the village where the members of Ryu family which originated from Hahoe Village have lived together for 600 years. It is a representative village for one family where tile-roofed houses and thatched roofed ones have been quite well conserved for a long time.
The village is especially well known as the birth place of Ryu Unryong and Ryu Seongryong. They were brothers: the one was a great Confucian scholar of the Joseon Dynasty: the other was Prime Minister during the period of the Japanese Invasion(from1592 to 1598) called Imjinwaeran.
The reason for the village name Hahoe(Ha means a river and Hoe means turning around) was that the Nakdong River flows around the village in an S shape. Hahoe Village looks like two connected spirals called Taeguek, a lotus flower floating on the water, and a boat gliding on the river. This configuration topologically makes the village a very good residence, so it has been known as a good place to live in since the time of the Joseon Dynasty. Mountain Hwa which originates from the Taebaek Mountains and is 271 meters high is located in the eastern part of the village.
Low hills of the mountain are stretched to the western part of the village. The location on which a great zelkova tree 600 years old stands is the highest in the village. The tree is called Samsindang in which a goddess called Samsin resides. The houses are faced to the river with the great tree at the center, so they are located facing various direction. Considering that many other houses in Korean are faced to the south or the south-east, the configuration of the houses in Hahoe Village is greatly contrasted. It is another characteristic thatched thatched roofed houses are placed in a circula form around tile-roofed houses.
Hahoe Village has conserved Hahoe Byeolsingut Mask Dance Play performed by the public in general, and Seonyujulbul Nori-a boat ride and fire paly enjoyed by the nobility called Yangban. The village conserves many cultural heritages which show Korean traditional living cultures and ancient architectual styles.

Ini dia beberapa foto-fotonya.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s